Skip to content

tussis tanketank

En blogg om bøker og andre narkotikum.

Ninni Schulman
Originaltittel: Flickan med snö i håret 
Første gang utgitt i 2010
Oversatt av Kari Engen
Cappelen Damm, 2012
Anmeldereksemplar, 356 sider

Valentinsdagen. En god dag for utgivelsen av skikkelig bloddryppende krim. En god dag for å lese om skilsmisseproblemer, trafficking, utroskap og vold i hjemmet.

Alt dette, og mer til, får du i Ninni Schulmans debutroman Jenta med snø i håret, som utkom i rosedekorerte butikker over det ganske land tidligere denne uken, på selveste 14. februar. Vi transporteres til lille, tilsynelatende uskyldige Hagfors i Nord-Svergie. Etter en vond skilsmisse sier Magdalena Hansson opp den flotte journalistjobben i Stockholm og søker tilflukt i heimbygda. Hun er sliten og deprimert, og hennes seksårige sønn Nils lengter stadig hjem til pappa. Jobben i Värmlandsbladet blir derimot mer utfordrende enn forventet når en jente fra et velstående middelklassehjem blir meldt savnet. Etter intensiv etterforskning i regi av den lokale politistasjonen, blir en jente ved ren slump funnet naken og drept i en jordkjeller. Hun har blitt seksuelt missbrukt over lang tid. Kan dette være den etterlyste jenta? Mistenkelige hendelser ved en gammel leilighet ansporer Magdalena til å foreta egne undersøkelser. Hun må etter hvert lære de bitre konsekvensene av å blande seg inn i det som skjer mellom husets fire vegger.

Historien er en bladvender fra side én. Her er alle ingrediensene som utgjør god krim, og den kjente oppskriften blir fulgt til fulle. Jeg savnet likevel noe mer, noe som kunne bryte med denne innfrielsen av sjangerkonvensjoner, selv om plottwistene på ingen måte er utilfredsstillende. Nå skal det sies at jeg ikke er den største av krimentusiaster.

Schulmans språk kler imidlertid krimformatet godt. På en enkel og utilslørt måte slipper hun til de ulike menneskene i Hagfors, fra morderen som er ”livredd for edderkopper,” til tenåringsjenta som skriver i sin dagbok at den tjuefem år gamle elskeren av og til kan bli ”litt ivrig, ikke hardhendt, men ’bestemt.’” Sakte, sakte demaskeres det idylliske landlige liv. Bak ligger mørke hemmeligheter som ikke bare kan få strafferettslige følger, men som viser hvor utsatt vi er i våre trygge, hverdagslige liv:

Det hverdagslige bildet gjorde henne varm. Så skjørt det likevel var, dette livet deres sammen, tenkte hun mens hun la en gammel lakenpose over frontruten for å slippe å skrape is neste morgen, og satte i støpselet for motorvarmen. Så mye mørke utenfor og bare en tynn glassrute imellom.

I Jenta med snø i håret er det likevel ikke alltid kreftene utenfra som er mest uhyggelig. Også det private blir i aller høyeste grad en sfære for kriminalitet. I hjemmet begås vold og urett som tærer på relasjoner. Romanen viser også den potensielt nære sammenhengen mellom privatsak nummer én, nemlig det seksuelle, og offentlighetens søkelys mot internasjonal kriminalitet. Jenta med snø i håret viser at vold ikke er en privatsak.

Et godt budskap å ta med seg på Alle hjerters dag.

Stikkord: , , , ,