Skip to content

tussis tanketank

En blogg om bøker og andre narkotikum.

I spalten Favoritt på fredag presenterer jeg ukentlig en av mine yndlingsbøker, mer eller mindre ukritisk, og hvorfor de fortjener særskilt oppmerksomhet. Orlando av Virginia Woolf er denne ukens lille juvel. Yes, sir, enda en britisk klassiker. Krim hadde kanskje vært mer passende i disse påsketider, men jeg er (uheldigvis?) en av dem som synes en skikkelig mordgåte gjør seg best på TV, med mindre det er snakk om typen Forbrytelse og straff. En god, britisk klassiker passser derimot riktig så godt til påskeharer og peishygge. Derfor, Virginia, over to you.

Utgivelsesår: 1928

Sjanger: Roman/fiktiv biografi

Hva dreier den seg om? En boblende ”biografi” om Orlando, fra ung adelsmann i det elisabetanske England, til forfatter og kvinne (!) på slutten av 20-tallet. En betraktning om identitet som slutter seg til og samtidig overskrider og bryter ut av kategorier i kjønn og tid.

Tre grunner til å lese den:

  1. Du får møte en svært munter Woolf.
  2. Den gir et skjevt blikk på britisk historie.
  3. Du får stifte bekjentskap med Woolfs heller løse tilnærming til biografisjangeren når det gjelder ting som fakta, realisme, virkelighet. Men du så morsomt! Og ikke mindre sant av den grunn.

Hold deg unna hvis du som Dursley’ene i Harry Potter-serien foretrekker det normale.

For øvrig er Virginia Woolfs Flush, biografien om Elizabeth Barrett Brownings cocker spaniel, også varmt til å anbefale.

En fin adapsjon verdt å merke seg er Sally Potters film Orlando fra 1992 med Tilda Swinton i hovedrollen. Filmtrailer kan du se her.

Har du en fredagsfavoritt du føler at andre MÅ lese? Kommenter gjerne under. God påskehelg!

Stikkord: , , , , , , , , ,

%d bloggere liker dette: