Skip to content

tussis tanketank

En blogg om bøker og andre narkotikum.

Jeg er som herr Mold i Det suser i sivet, i full gang med vårrengjøringen, og retter mitt kritiske blikk mot tanketankens utseende. Jeg har i den forbindelse valgt å flytte anbefalingene som tidligere oppholdt seg i høyremargen, og heller lage en helt spesiell ny spalte hvor disse skal få være med. Dette fortjener disse bøkene nemlig! Spalten skal gå under det megetsigende navnet Favoritt på fredag, hvor jeg ukentlig kort vil presentere en av mine yndlinger, mer eller mindre ukritisk, og hvorfor de fortjener særskilt oppmerksomhet. Fredag er en passende dag til dette, synes jeg. En dag man sparer til det beste. Først ut for denne fredagen står den freidige Lysistrata for tur.

Hva dreier den seg om? Denne dristige komedien ble skrevet under Peloponneskrigen på 400-tallet f.Kr. og er Aristofanes appell om fred. Athens kvinner, med driftige Lysistrata i spissen, går til samleiestreik for å få mennene til å oppgi krigen og forhandle med spartanerne. Morsom bruk av en kanskje ikke fullt så underfundig type tvetydighet. Antikkens grekere var frekke de!

Tre grunner til å lese den:

  1. Den er morsom på en overraskende frimodig måte.
  2. Den gir et skrått innblikk i antikk historie.
  3. Den er så lettlest og kort at du på et par snaue timer faktisk har lest en gresk komedie. Ikke verst!

Hold deg unna hvis du ikke vil ha bekreftet at alle de snåle, perverse tankene Lysistrata unektelig vil bringe assosiasjoner til i det syke, syke hodet ditt faktisk stemmer.[1]

Har du en fredagsfavoritt? Legg gjerne igjen en kommentar under. God helg!


[1] Neida, jeg mente det egentlig ikke, æresord!

Stikkord: , , , , , , ,

%d bloggere like this: